EHEC on lyhenne enterohemorraaginen Escherichia coli -bakteerin nimestä. Bakteeria esiintyy ruuansulatuskanavassa. E coli. -bakteeri aiheuttaa muun muassa virtsatietulehduksia. EHEC-bakteeri puolestaan aiheuttaa vakavaa veriripulia, joka toisinaan johtaa sairastuneen kuolemaan.
EHEC tarttuu erittäin helposti. Tartunnan voi saada huonosti kypsennetystä tai ulosteella saastuneesta ruuasta tai juoma- ja uimavedestä. Se voi levitä myös käsien välityksellä henkilöltä toiselle tai kosketuksen kautta EHEC-bakteeria kantavasta eläimestä. EHEC-tartuntojen määrä on lisääntynyt viime vuosina ympäri maailmaa.
EHEC-tartunnan oireet:
- Voimakas, äkillisesti alkanut ripuli
- Verinen ripuli
- Vatsakivut tai vatsakrampit
Oireista kärsivän henkilön on hakeuduttava välittömästi lääkäriin.
Kuvateksti: Saksassa epäillään, että bakteeria on esiintynyt kasviksissa.
Tartunnan leviämisen estäminen
EHEC-tartunta leviää helposti esimerkiksi perheenjäseneltä toiselle käsien välityksellä. Tartunnan leviäminen voidaan estää hyvän käsi- ja WC-hygienian avulla. Seuraaviin asioihin tulisi kiinnittää erityistä huomiota:
- Huolellinen käsien pesu WC-käynnin, vaipanvaihdon ja navetassa käynnin jälkeen.
- Hyvästä hygieniasta huolehtiminen ruoanlaiton ja elintarvikkeiden käsittelyn aikana.
- Salaattien ja vihannesten huolellinen pesu. Raaka liha pidetään erillään kypsistä ruoista ja sitä käsitellään omilla välineillään (veitset, leikkuulaudat).
- Pastöroimattoman juuston ja maidon välttäminen.
- Lihan riittävä kuumentaminen.
Kuvateksti: Käsienpesu on tärkeää.
Kuinka kädet tulisi pestä
Käsien pesulla on suuri merkitys monenlaisten tartuntojen ehkäisyssä. Käsien pesussa on hyvä huomioida seuraavat asiat:
- Kostuta kädet kunnolla juoksevan veden alla.
- Hiero käsiin nestemäistä saippuaa siten, että se vaahtoaa.
- Huuhtele kädet puhtaiksi huolellisesti.
- Kuivaa kädet kertakäyttöisellä paperipyyhkeellä. Vältä kangaspyyhkeitä, sillä ne ovat bakteeripesiä.
- Sulje hana puhtaan paperipyyhkeen avulla.
- Rasvaa kädet pesun jälkeen tarpeen mukaan.
Oireet ja tartunta
EHEC-tartunta leviää pääasiassa huonosti kypsennetyn ruoan tai ulosteella saastuneen ruoan tai juoma- ja uimaveden kautta, tai käsien välityksellä. Lisäksi tartunnan voi saada koskemalla EHEC-bakteeria kantaviin nautoihin tai niiden ulosteeseen. Tartunnan aiheuttajaksi epäillään yleensä vihanneksia, mutta tartunnan voi saada myös uimavedestä, jos siihen on päässyt bakteereja. Aivan pienikin tartunta-annos voi aiheuttaa sairastumisen.
EHEC-tartunnan oireet ilmenevät yleensä 3–4 vrk:n kuluttua tartunnasta. Aikuisilla EHEC-tartunta voi olla myös oireeton. Ripuli kestää noin 4–10 vrk. Lapsilla EHEC-bakteeria erittyy ulosteeseen 1–3 viikon ajan ja aikuisilla noin viikon ajan.
Yleisimpiä EHEC-tartunnan oireita ovat vatsakrampit, ripuli, joka voi myös olla veristä, pahoinvointi ja oksentelu. Joillakin voi olla myös kuumetta. Yleensä tartunta paranee viikossa.
EHEC-tartunta voi aiheuttaa hemolyyttis-ureemisen oireyhtymän (HUS), joka vahingoittaa munuaisia ja johtaa munuaisten vajaatoimintaan. HUS vaatii intensiivistä hoitoa ja dialyysia. HUS voi myös aiheuttaa pysyvän munuaisvaurion tai kuoleman. Vanhemmilla henkilöillä voi esiintyä myös hengenvaarallinen tromboottinen verihiutalepuutepurppura, joka voi aiheuttaa veritulppia. Lapset ja vanhukset ovat erityisen alttiita EHEC-tartunnan aiheuttamille vakavammille oireille.
EHEC-tartunta on verrattain yleinen kesällä, jolloin elintarvikkeiden käsittelyyn voi lämpimän sään takia liittyä erilaisia riskejä. Kesällä hyvään käsihygieniaan tuleekin kiinnittää erityistä huomiota. Bakteereja voi esiintyä myös lämpimissä uimavesissä.
Kuvateksti: EHEC voi tarttua ihmiseen nautakarjasta.
Yleistä tietoa EHEC-tartunnasta
EHEC-tartuntaa ei hoideta lääkkeillä. Ainoastaan hemolyyttis-ureemiseen oireyhtymään (HUS) sairastuneita hoidetaan sairaalahoidossa. EHEC-bakteerin voi todeta ulosteesta otetusta näytteestä viljelyllä. Näytteet otetaan kaikilta perheenjäseniltä tai henkilöiltä, joiden kanssa sairastuneella on ollut lähikontakteja. Seurantanäytteitä otetaan tarpeen mukaan. Päiväkoti-ikäisten lasten on pysyttävä kotihoidossa siihen saakka kunnes seurantanäyte on negatiivinen. Myös riskityötä tekeviltä otetaan seurantanäyte ja työhön palaaminen edellyttää negatiivista näytettä.
Viime vuosina Suomessa on tavattu noin 10–20 EHEC-tapausta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ottaa yhteyttä kaikkiin tartunnan saaneisiin, jotta tartuntaketju saataisiin selvitettyä. Pikkulasten kuolemantapaukset ovat mahdollisia myös Suomessa. Osa Suomessa esiintyvistä EHEC-tartunnoista on saatu ulkomailta.
EHEC-bakteeri ei yleensä aiheuta eläimille tautia.
Käsihygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää, koska EHEC tarttuu helposti. Kädet on pestävä aina WC-käynnin sekä vaipan vaihdon jälkeen. Kädet on pestävä huolellisesti myös navetassa käynnin jälkeen.
EHEC-tartunnan voi saada ruoan kautta ja siksi ruoanlaiton yhteydessä tulee kiinnittää huomiota muutamiin perusasioihin. Hyvä käsihygienia on ehdottoman tärkeää, kun laitetaan ruokaa tai käsitellään elintarvikkeita. Raakana syötävät vihannekset ja salaatit pestään aina huolellisesti ennen syömistä. Pastöroimattomien juustojen ja maitojen käyttämistä tulee välttää. Raaka liha ei saa joutua kosketuksiin kypsän ruoan kanssa. Lisäksi raa’an lihan käsittelyyn tulee olla omat välineet. Lihaa on myös kuumennettava riittävästi.
EHEC tuottaa elimistöön shigatoksiineja, jotka aiheuttavat veriripulia. EHEC-tartunta paranee itsestään yleensä noin viikossa. Etenkin lapsilla ja vanhuksilla se saattaa aiheuttaa hemolyyttis-ureemisen oireyhtymän (HUS), joka voi vahingoittaa munuaisia ja johtaa munuaisten vajaatoimintaan. EHEC-tartunta voi aiheuttaa myös kuolemaa.