Loma voi mennä täysin pilalle, jos joutuu viettämään suurimman osan ajasta hotellihuoneessa vatsavaivoista kärsien. Kaikenlaiset vatsaongelmat turistiripulista vakavampiin sairauksiin ovat hyvin yleisiä, mutta niiltä suojautumiseen löytyy yksinkertaisia keinoja.
Ihmisten välillä leviävät bakteerit ovat tavallisimmat syypäät turistien ripulitapauksiin. Tartunnanlähteenä toimii yleensä saastunut ruoka tai juoma, ja tartunta leviää etenkin veden ja väärin valmistetun ruuan välityksellä. Usein on kyse raaoista äyriäisistä, munista tai huonosti tai likaisessa vedessä huuhdelluista kasviksista. Valitettavasti ei ole olemassa täysin varmaa tapaa välttää tartuntoja ja esimerkiksi kolera voi levitä jopa täysin oireettomien ihmisten välityksellä.
Perinteisiä neuvoja
Eräs usein käytetty neuvo on ”Boil it, peel it or leave it”, jonka mukaan ruoka pitäisi siis keittää, kuoria tai jättää syömättä. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, ettei neuvoa noudattavilla esiinny sen vähempää ripulitapauksia kuin muillakaan. Neuvoa voi myös olla vaikea noudattaa, jos on järjestetyllä matkalla tai haluaa syödä sitä, mitä tarjolla sattuu olemaan. Terve järki auttaa kuitenkin pitkälle: kannattaa syödä vain sellaista, joka näyttää, tuoksuu ja maistuu hyvältä ja on höyryävän kuumaa.
Tartunnan saamisen ja sairastumisen välillä kestää yleensä puolesta päivästä kahteen päivään. Tauti paranee yleensä kolmessa tai neljässä päivässä. Kalliilla ja odotetulla kymmenen päivän pituisella lomalla voi tuntua kurjalta viettää hotellihuoneessa puolet matkasta, joten ripulilta suojautuminen on järkevää.
Näin voit suojautua matkustaessasi
Tartuntariskiä voi alentaa monin tavoin. Kannattaa esimerkiksi:
- olla tarkka hygienian suhteen WC:ssä käydessä.
- käyttää käsidesiä.
- välttää raakoja vihanneksia, jäätelöä, raakoja munia ja majoneesia.
- välttää seisovia pöytiä, joissa ruoka on esillä kauan.
- kuoria hedelmät ja vihannekset.
- välttää hanavedestä tehtyä jäätä.
- juoda vettä vain pullosta.
- olla juomatta hanavettä.
- muistaa ”Boil it, peel it or leave it” –periaate.
Kolera ei ole harvinainen sairaus
Koleratartunta on tavallista ripulia vakavampi asia. Koleraa esiintyy Aasian ja Afrikan maissa ja nykyään myös Etelä-Amerikassa. Sitä esiintyy arvioitua enemmän ja sen lievä muoto sekoitetaan toisinaan muihin ripulisairauksiin. Kaakkois-Aasiaan, Intiaan, Brasiliaan tai Meksikoon matkustavien kannattaa ruoka- ja hygieniasuositusten seuraamisen lisäksi ottaa rokotus.
Kolera leviää normaalisti veden tai ruuan mukana, mutta Kuubassa sattunut tapaus, jossa tauti levisi oireettomasta ravintolahenkilökunnasta turisteihin osoittaa, että kolera voi levitä muillakin tavoin.
Koleraa vastaan on olemassa juotava rokote, joka suojaa koleran aiheuttamalta ripulilta ja stimuloi suolen immuunipuolustusta. Dukoral-nimistä rokotetta voivat käyttää aikuiset ja yli kaksivuotiaat lapset. Aikuiset ottavat kaksi annosta kuuden viikon välein ja 85 prosentin suojateho saavutetaan noin viikon jälkeen. Uusi annos täytyy ottaa vuoden välein pysyvän suojan ylläpitämiseksi. Jos annosten välillä on kulunut yli kaksi vuotta, niitä tulee ottaa kaksi. Dukoral on reseptilääke.
Suojaa turistiripulilta
Koleralta suojaava rokote suojaa jonkin verran myös tavallisimmalta ripulia aiheuttavalta ETEC-bakteerilta. Suoja vaikuttaa sitä vastaan kuitenkin vain kolme kuukautta.
Tietyille ihmisryhmille rokotuksen ottaminen on terveyssyistä erityisen tärkeää. Ripuli ja oksentelu rasittavat kehoa ja aiheuttavat nesteen vähenemistä. Esimerkiksi lapset ja vanhukset sekä sydän- ja verisuonitaudeista, diabeteksesta, tulehduksellisista suolistotaudeista, munuaissairauksista ja keuhkosairauksista kärsivät ovat rokotuksen tarpeessa. Myös verta ohentavia lääkkeitä syöville voi aiheutua ongelmia vatsavaivoista. Närästyslääkkeitä käyttävien kannattaa ottaa rokotus, sillä bakteerit ja virukset pääsevät helpommin suolistoon, kun vatsassa on vähemmän suojaavaa vatsahappoa. Myös sellaiset henkilöt, joiden vatsalaukku on poistettu, tarvitsevat rokotuksen vatsahappojen puuttumisen vuoksi.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että ärtyneen suolen muodostumisen riski kasvaa, jos sairastaa turistiripulin.
Raskaana olevien naisten tulisi ottaa rokotus, jos he ovat matkustamassa riskimaahan, vaikka usein tällaisten lääkkeiden käytön suosittelemista raskauden aikana varotaankin.
Ripulin hoito
Suurin osa ripulitapauksista menee ohi parissa kolmessa päivässä. Ripulin sairastamisen aikana on tärkeää välttää nestehukkaa.
- Juo runsaasti nesteitä vähän kerrallaan, mutta usein. Keitetty vesi ja heikko tee ovat hyviä vaihtoehtoja.
- Jos ripuli jatkuu enemmän kuin päivän, juo nestehoitojuomia, jotka palauttavat sokeri- ja suolatasapainot.
- Aikuisille ja yli kaksitoistavuotiaille lapsille löytyy reseptittä saatavia lääkkeitä, jotka vähentävät ripulia.
- Jos ripuli kestää yli kolme päivää tai uloste on tiheää ja väritöntä tai veristä, hankkiudu lääkäriin. Lääkäriin tulee mennä myös toistuvan oksentelun ja korkean kuumeen takia.
- Tavallista ruokaa voi alkaa taas syödä, kun olo tuntuu vähän paremmalta.