Kirjoita hakusanasi

Sinun ei tarvitse voida huonosti vaihdevuosien aikana, vaikka se onkin monille hankala ajanjakso.

Sinun ei tarvitse voida huonosti vaihdevuosien aikana, vaikka se onkin monille hankala ajanjakso.

Vaihdevuodet

Mainos:

Vaihdevuodet aiheuttavat vaivoja 75 prosentille naisista. Noin 45 ikävuoden jälkeen alkaa kuukautiskierto muuttua, mikä on vaihdevuosien ensimmäisiä merkkejä. Vaihdevuosivaivoihin on saatavilla apua.

Vaihdevuosien kesto on rajallista ja hyvin yksilöllistä. Ajanjakso voi kestää puolesta vuodesta viiteen vuoteen. 

Estrogeenin väheneminen

Estrogeenihormoni on sukupuolihormoni, joka vaikuttaa erityisesti kohtuun, emättimeen, rintoihin, luihin ja aivoihin. Ennen murrosikää estrogeenitaso on matala ja vaihdevuosien jälkeen taso palautuu usein tälle samalle tasolle. 

Estrogeeni

  • muodostuu munasarjoissa
  • saa aikaan kohdun limakalvon kasvamisen ja paksuuntumisen
  • vaikuttaa rintojen turpoamiseen
  • vaikuttaa mielialaa tasapainottavasti 

Estrogeeni yhdessä keltarauhashormonin kanssa saa aikaan kuukautiset, jotka päättyvät monelta naiselta noin 50-vuotiaana. Kuukautisten päättymistä kutsutaan menopaussiksi. 

Oireet

Koska estrogeeni vaikuttaa moniin asioihin elimistössä, sen puute aiheuttaa myös erilaisia vaivoja. Ensimmäinen oire on epäsäännölliset kuukautiset. Ensin kuukautiskierto yleensä lyhenee, jonka jälkeen kierto pitenee. Kuukautisten väli voi olla kolmesta neljään kuukautta. Nyrkkisääntönä pidetään puolen vuoden taukoa, jonka katsotaan merkitsevän menopaussia ja vuoden poisjäännin jälkeen kuukautiskierrot katsotaan päättyneeksi. Yksilölliset erot kuitenkin vaihtelevat.

Estrogeenin väheneminen vaikuttaa myös kehon lämmönsäätelyyn. Epätasapaino aiheuttaa kuumia aaltoja, joissa lämpöaalto alkaa rinnankorkeudelta ja etenee kasvoista hiusrajaan. Kasvot punoittavat ja hikoiluttaa. Voi esiintyä myös palelua, kylmiä aaltoja, jotka ovat harvinaisempia. Joillakin naisilla kuumat aallot ovat vaikeita ja he heräävät öisin hiestä märkinä, kun taas joillekin naisille ei tule tämän kaltaisia oireita. Myös virtsankarkailua voi esiintyä ja virtsatieinfektiot saattavat yleistyä vaihdevuosien aikana.

Mielialanvaihtelut

Estrogeeni vaikuttaa myös aivoihin. Kun tasapaino järkkyy, se voi johtaa masennukseen, mielialavaihteluihin ja ärsyyntymiseen. Univaikeudet huonontavat myös oloa. Hikoileminen ja limakalvojen kuivuminen vähentävät myös seksuaalista halukkuutta.

Vakaviin vaihdevuosioireisiin kannattaa hakea apua. 

Hae apua, jos sinulla on

  • yhdyntäkipuja
  • virtsanpidätyskyvyttömyyttä
  • virtsaamisvaivoja
  • veristä vuotoa vuosi kuukautisten loppumisesta

Vaihdevuosioireiden hoito

Tehokkain hoito kuumiin aaltoihin ja kuiviin limakalvoihin on estrogeeni. Estrogeeni helpottaa useimpia ja sitä on saatavana tabletteina, geelinä ja laastareina. Hoidon pitkittyessä rintasyövän riski kuitenkin lisääntyy. Vaikeissa tapauksissa on tehtävä yksilöllinen hoitosuunnitelma ja olla tietoinen siihen liittyvistä riskeistä. Estrogeenihoitoon liitetään usein keltarauhashormoni, joka estää limakalvojen liikakasvun. Liikakasvu aiheuttaa syöpää ja/tai lisääntynyttä verenvuotoa.

Limakalvon kuivuuteen tarkoitetuissa voiteissa on vain pieni määrä estrogeeniä ja hormonittomia, ilman reseptiä saatavia lääkkeitä on myös saatavilla.

Voit helpottaa oloasi seuraavilla ohjeilla. 

  • Sopivilla vaatteilla, jotka ovat hengittävää materiaalia.
  • Liikunta auttaa usein kuumiin aaltoihin.
  • Luonnon estrogeeniä saat soijasta, lihasta, iduista, kasviksista ja vihreistä lehdistä.
  • Lopeta tupakointi, sillä se alentaa estrogeenitasoa ja huonontaa oloa entisestään.
  • Vältä alkoholia, kahvia, teetä ja mausteita, jotka voivat vahvistaa kuumia aaltoja.

Vaihdevuosien aikana ei tarvitse voida huonosti. Oireet ovat tavallisia, mutta niitä voidaan lieventää.

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: