Veriseen oksennukseen voi olla monia syitä. Tärkeää on saada verentulo lakkaamaan ennen hoidon aloittamista.
Jos alkaa oksentamaan verta, on tärkeää hakeutua päivystykseen tai soittaa ambulanssi. Joissain tapauksissa verinen oksennus voi olla vakavaa ja hengenvaarallista.
Mitä verinen oksennus on?
Verisen oksennuksen lääketieteellinen nimitys on hemetemeesi. Syyt verioksennukseen ovat yleensä ongelmat suolistossa, ruokatorvessa, vatsassa tai ohutsuolessa. Joskus veri voi olla oksennettaessa paakkuuntunutta. Verta voi esiintyä oksennuksen lisäksi myös ulosteessa. Hoitoon hakeutuminen on suositeltavaa, ettei verenhukka olisi suurta. Lisäksi verisen oksennuksen syyt on selvitettävä.
Tyypillisimmät syyt veriseen oksennukseen
Verinen oksennus voi johtua monista eri syistä. Vuotava vatsahaava on tavanomaisin syy. Lisäksi vatsan tai suoliston infektiot, ruokatorven tulehdus tai esimerkiksi nenästä tulleen veren nieleminen voivat aiheuttaa veristä oksennusta. Vakavin syy veriseen oksennukseen voi olla vatsassa olevat kasvaimet. Suurin osa syistä vaatii hoitoa ja sen vuoksi olisi hyvä hakeutua lääkäriin.
Miten veristä oksennusta hoidetaan?
Verentulo on syytä saada lakkaamaan nopeasti. Hoitoon hakeudutaan yleensä ensiavun kautta. Joskus hoidossa voi olla tarpeen antaa lisäverta suoraan suoneen ja jopa nestettä ja ravintoa verenhukan ja kuihtumisen estämiseksi.
Monien potilaiden kohdalla ei tiedetä, mistä verinen oksennus voisi johtua. Tällöin voidaan myös suorittaa operaatio verentulon pysäyttämiseksi.
Mitä kokeita verisen oksennuksen yhteydessä voidaan suorittaa?
Tutkittaessa verisen oksennuksen syitä kartoitetaan aina kokonaisvaltainen verentila. Myös maksan toimintatestejä ja verikokeita voidaan ottaa. Mahdollisuus veren esiintymiseen mahalaukussa tutkitaan yleensä nenän kautta letkulla. Röntgen on aiheellinen varsinkin silloin, jos tutkitaan, löytyykö vatsasta kasvaimia.