Virtsainkontinenssi eli virtsankarkailu on hyvin yleinen vaiva naisilla ja lähes kolmannes naisista kärsii siitä jossakin vaiheessa elämäänsä. Virtsankarkailu on huomattavasti yleisempää naisilla kuin miehillä. Naisilla etenkin raskaus ja synnytys lisäävät virtsankarkailua, mutta sen taustalla voi olla myös jokin neurologinen sairaus. Virtsankarkailu lisääntyy naisilla myös vaihdevuosien jälkeen. Virtsainkontinenssiin voi saada apua tekemällä säännöllisesti lantionpohjan lihasharjoituksia. Joissakin tapauksissa virtsankarkailua hoidetaan leikkauksilla tai lääkehoidolla. Satunnaisesti tapahtuvaa virtsankarkailua ei tarvitse hoitaa mitenkään.
Mikä aiheuttaa virtsainkontinenssia?
Naisilla yleensä raskaus ja synnytys aiheuttavat virtsainkontinenssia. Syynä voi olla myös astma, krooninen keuhkoputkentulehdus sekä tupakointi. Virtsainkontinenssin taustalla voi olla myös jokin neurologinen sairaus, kuten dementia, MS-tauti, Parkinsonin tauti tai aivohalvaus. Iäkkäämmillä naisilla virtsan karkailua tapahtuu huomattavasti useammin kuin nuoremmilla naisilla. Etenkin vaihdevuosien jälkeen virtsainkontinenssi lisääntyy naisilla.
Virtsainkontinenssin oireet
Virtsainkontinessi jaetaan neljään eri tyyppiin:
- Ponnistusinkontinenssi: Yleisin virtsankarkailutyyppi naisilla. Virtsan karkailua tapahtuu yskimisen, aivastamisen, nauramisen tai fyysisen ponnistuksen tai rasituksen yhteydessä.
- Pakkoinkontinenssi: Äkillinen ja voimakas tarve virtsata. Virtsaa ei voi pidättää. Tyypillinen vaiva iäkkäämpien naisten sekä miesten keskuudessa. Vaivaa nimitetään myös toisinaan yliaktiiviseksi virtsarakoksi.
- Sekatyyppinen inkontinenssi: Ponnistusinkontinenssin sekä pakkoinkontinenssin oireita.
- Ylivuotoinkontinenssi: Jatkuvaa virtsankarkailua. Tyypillistä eturauhasvaivoista kärsivillä miehillä.
Naisten virtsainkontinenssin hoito
Lantionpohjan lihasten heikkeneminen on hyvin yleinen syy naisten virtsainkontinenssiin. Erityyppiset lantionpohjan lihasharjoitukset ovat erittäin tehokas keino parantaa virtsarakon hallintaa. Ponnistusinkontinenssia ja sekatyyppistä inkontinenssia voidaan hoitaa myös injektiohoidolla. Pakkoinkontinenssia voidaan hoitaa lääkehoidolla. Ponnistusinkontinenssia hoidetaan joissakin tapauksissa myös leikkauksilla. Satunnaisesti tapahtuvaa virtsankarkailua ei tarvitse hoitaa mitenkään.
Milloin lääkäriin?
Lääkärin vastaanotolle kannattaa mennä, kun virtsankarkailu on kiusallista ja haittaa päivittäistä elämää. Lääkäriin kannattaa hakeutua myös silloin, kun
- vaiva on jatkuva
- virtsan seassa on verta
- virtsarakko ei tyhjene kunnolla
- henkilöllä on jokin neurologinen sairaus, kuten MS-tauti tai Parkinsonin tauti
Hyviä neuvoja virtsankarkailuun
- Säännöllinen lantionpohjan lihasten harjoittaminen voi parantaa virtsarakon hallintaa.
- Säännöllinen WC:ssä käynti on tärkeää.