Kirjoita hakusanasi

Tasapainohermossa oleva virus aiheuttaa voimakasta pahoinvointia ja huimausta, mutta tila on helposti parannettavissa.

Tasapainohermossa oleva virus aiheuttaa voimakasta pahoinvointia ja huimausta, mutta tila on helposti parannettavissa.

Virus tasapainohermossa (vestibulaarineuroniitti)

Mainos:

Tasapainohermossa oleva virusinfektio aiheuttaa voimakasta huimausta. Kummassakin korvassa on tasapainoelin. Tasapainoelimen lähettämät impulssit välittyvät oikean ja vasemman tasapainohermon kautta aivoihin. 

Jos kaikki ei ole kunnossa, ja jokin tasapainoelimen lähettämistä signaali-impulsseista ei pääse aivoihin, syntyy voimakasta huimausta. Tällainen muutos saa aikaan kaaoksen aivojen hermosysteemissä.

Mitkä syyt voivat aiheuttaa tasapainohermon virusinfektion?

Tasapainohermon virusinfektio voi johtua yhden tasapainohermon hallintakyvyn äkillisestä heikkenemisestä. Oletettavasti se johtuu  hermokudoksen tulehduksesta, tai tasapainoelimen hermosolut ovat voineet vahingoittua. Koska tila yleensä ilmenee keväällä tai syksyllä, on luultavaa, että influenssa- ja herpesvirus voivat olla sen syynä. Jopa sellaisia viruksia, joihin viruslääkkeet eivät ole tehonneet kunnolla, on epäilty tulehduksen aiheuttajiksi.

Mitä tilan parantamiseksi on tehtävissä?

Jos on saanut virusinfektion tasapainohermoon, on tärkeää levätä yhdestä kolmeen päivään. Lepopäivien jälkeen on hyvä alkaa taas liikutella päätä. Se tuntuu tavallisesti epämukavalta, ja aiheuttaa usein voimakasta huimausta ja pahanolon tunnetta. On kuitenkin tärkeää jatkaa edelleen liikuntaharjoituksia, sillä se nopeuttaa kuntoutumista. Myös fysioterapiassa voi käydä: sieltä saa myös tietoa, ohjeita ja kannustusta harjoittelun aikana. Useimmille tasapainotulehduksen sairastaneille vahingoittuneen tasapainohermon hallintakyky korjaantuu vuoden sisällä. Sillä, missä määrin tasapainohermo paranee, ei ole kovin suurta merkitystä normaalielämään palaamiselle. Tämä johtuu siitä, että aivoilla on suuret resurssit kompensoida vähentynyttä tasapainoviestien välittymistä.

Mitä tasapainoelimen virusinfektion oireille voi tehdä?

Useimmiten viruksen saanut sairastuu suhteellisen nopeasti. Tällöin voimakas huimauksen tunne lisääntyy, olo tuntuu huteralta sekä huonovointiselta ja oksettaa. Muina viruksen oireina voi ilmetä vaikeutta kävellä ilman tukea, huomattava väsymys ja vaikeus keskittää katsetta. Päänliikkeet ja muu vartalon liikuttaminen tavallisesti pahentavat tasapainohermon virusta. Tavallisin keino virusinfektion helpottamiseksi on maata sängyssä yhdestä kolmeen vuorokautta. Lepäämisen jälkeen kunto palautuu normaaliksi. 

Oireet, kuten kova päänsärky, halvaus, vaikeus puhua tai niellä eivät kuulu tasapainoelimen tulehduksen (vestibulaarineuroniitti) oireistoon.

Kuinka tasapainohermon virustulehdusta hoidetaan?

Koska sairastuneet kärsivät voimakkaasta pahoinvoinnista ja oksentavat paljon, tarvitaan yleensä nesteytystä ja suolojen lisäystä kehoon. Tästä johtuen on välttämätöntä viettää pari vuorokautta sairaalassa. Potilaille annetaan matkapahoinvointilääkettä, joka alentaa tasapainojärjestelmän herkkyyttä. Myös oksenteluun auttavaa lääkettä annetaan. Matkapahoinvointilääkettä käytetään, sillä se vähentää tasapainoelimen toiminnan toispuoleisuutta. Tätä keinoa tosin käytetään vain akuutissa vaiheessa.

Yksi hoitotyypeistä on nk. kompensaatioharjoitus. Kompensaatioharjoitusten avulla aivot oppivat käsittämään perusliikkeet oikealla tavalla, vain yhtä tasapainohermoa hyväksikäyttäen. Hoito perustuu siihen, että potilas liikuttelee päätään ja altistaa näin itsensä erilaisille asennoille. Liikeharjoitus on tärkeää, jotta kuntoutuminen on mahdollisimman nopeaa, eikä harjoittelua tule keskeyttää, vaikka se aiheuttaisi hetkittäin huimausta.

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: